×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

reiniging-dak.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Schoorsteen vegen: Wat zijn je rechten en plichten?

Een grondig gereinigde schoorsteen is belangrijker dan je denkt. Dat blijkt ook uit het feit dat het in sommige gevallen verplicht is. Een schoorsteen vegen is dus niet altijd verplicht, maar wel aan te raden, want je vermijdt heel wat risico’s.

In dit artikel ontdek je in welke gevallen het verplicht is om je schoorsteen te vegen, en wat de risico’s dan juist zijn indien je het niet doet.

In dit artikel:

Schoorsteen vegen: verplichtingen

Een schoorsteen vegen is dus slechts in enkele gevallen verplicht. Laten we eens kijken wanneer het reinigen van de schoorsteen verplicht is, en wanneer niet.

Wanneer is een schoorsteen vegen niet verplicht?

Een schoorsteen vegen is niet verplicht wanneer stooktoestellen niet zijn aangesloten op de centrale verwarming. Het gaat dan bijvoorbeeld om gaskachels of haarden. Toch is het ook in deze gevallen aan te raden om regelmatig een reinigingsbeurt te laten uitvoeren, met het oog op de veiligheid.

Wanneer is een schoorsteen vegen verplicht?

schoorsteenveger © Shutterstock - Een schoorsteenveger aan het werk. Een schoorsteen kan zowel langs boven als langs onder gereinigd worden.

Wanneer je schoorsteen is aangesloten op een centraal verwarmingssysteem, dan is het wel verplicht om je schoorsteen te vegen. Al wordt hier wel een onderscheid gemaakt op basis van de verwarmingsbron.

Indien je verwarmt op basis van hout, pellets of steenkool, dan is het altijd verplicht om je schoorsteen te laten reinigen. Verwarm je op gas of stookolie, dan geldt de verplichting enkel vanaf een vermogen van 20 kilowatt.

Ook op vlak van frequentie gelden er minder strenge verplichtingen voor gasinstallaties. Zo moet een schoorsteen aangesloten op een gasinstallatie slechts om de twee jaar worden gereinigd. Andere schoorstenen moeten elk jaar verplicht worden gereinigd.

Het kan zijn dat ook andere instanties je een verplichting opleggen wat betreft het vegen van je schoorsteen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij verzekeringsmaatschappijen. Zij kunnen in een verzekeringscontract of huurcontract laten opnemen dat de schoorsteen om een bepaalde tijd moet gereinigd worden, om het risico op brand te beperken.

Dat die verplichting wordt opgelegd door de verzekeringsmaatschappij, is niet zozeer nadelig voor jou als verzekeringnemer. Het is immers een aanleiding voor de verzekeringsmaatschappij om de verzekeringspolis te laten zakken.

Attesten

Nadat een schoorsteenveger is langs geweest, zal die jou een attest kunnen geven. Dit attest kan je voorleggen aan bevoegde instanties als bewijs dat je schoorsteen effectief is gereinigd.

Ook kan je dit attest voorleggen aan de technicus die het onderhoud van je verwarmingstoestel uitvoert. Met dit attest kan je dan aangeven dat deze technicus de schoorsteen niet meer hoeft te reinigen.


Geef je dak terug een nette uitstraling!

Geniet opnieuw van een netjes gereinigd dak!

Bespaar jezelf de tijd en de moeite! Laat je dak reinigen!

Een proper dak? Laat het geen droom blijven!

Benieuwd naar de prijs voor een professionele dakreiniging?

Vergelijk prijzen van professionele reinigers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Je dak bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je hele woning. Laat je dak dus professioneel reinigen door een ervaren firma. Je bespaart jezelf de tijd en de moeite, en bovendien ben je zeker van een mooi resultaat.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakreinigers

aanvraag starten


schoorsteenvegen © Shutterstock - Een schoorsteenveger aan het werk. Een schoorsteen kan zowel langs boven als langs onder gereinigd worden.

Waarom je schoorsteen laten vegen?

Een schoorsteen vegen doe je niet omdat het verplicht is, maar wel omdat het je veiligheid verhoogt. Het is omdat bij sommige mensen dit besef nog niet echt leeft, dat de overheid het vegen van de schoorsteen verplicht heeft gemaakt.

Dit zijn maar enkele redenen waarom het reinigen van de schoorsteen belangrijk is.

+ Er zijn heel wat zaken die in de schoorsteen kunnen terechtkomen. Roet en steengruis zijn maar twee klassieke voorbeelden. Maar ook vogelnestjes komen wel eens voor in de schoorsteen. Al deze zaken hebben hebben een negatieve invloed op de ontbranding van je verwarmingsketel. Door je schoorsteen te reinigen zal je rendement verhogen, en zal je minder energie verspillen. Dit zorgt op het einde van de maand voor een lagere energiefactuur.

+ De slechte ontbranding als gevolg van die roetdeeltjes en steengruis houdt ook enkele gevaren is. Zo loop je het risico op CO2-vergiftiging, wat uiteraard een levensbedreigende situatie is.

+ De roetdeeltjes in de schouw zijn ontvlambaar, en kunnen na verloop van tijd een schouwbrand veroorzaken.

+ Tot slot zijn er ook enkele ecologische redenen om je schouw te reinigen. Met een propere schouw verbruik je minder energie, en stoot je minder CO2 uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Hoe vaak je je schoorsteen moet laten reinigen, hangt vooral af van de mate waarin je je verwarmingsketel gebruikt. Een veel gebruikte frequentie om je schouw te vegen is één keer per jaar. Met deze frequentie profiteer je optimaal van de vele voordelen die een propere schouw met zich meebrengt.

Gebruik je je verwarmingsketel vrij vaak, dan is het zelfs aan te raden om je schoorsteen twee keer per jaar te laten reinigen. Is je schoorsteen aangesloten op een gasinstallatie, dan is een reinigingsbeurt om de twee jaar voldoende.

schoorsteenvegen © Shutterstock - Wanneer een schoorsteen langs boven wordt gereinigd, doet men dit vaak met een kogel voorzien van tentakels. Dit wordt in de schoorsteen neergelaten.

Wat is de prijs voor schoorsteenvegen?

Hoeveel kost het om je schoorsteen te laten vegen? Doorgaans schommelt de prijs tussen de 60€ en de 100€. De prijs schommelt ondermeer op basis van de mate van verontreiniging, de verplaatsingskosten, en dergelijke. Moeten er meerdere schoorstenen gereinigd worden? Dan kan het interessanter zijn om dit samen te laten doen. De gemiddelde prijs per schouw zou dan lager kunnen liggen.

Het kan ook interessant zijn om het reinigen van de schoorsteen te koppelen aan het onderhoud van je verwarmingsketel. Door beiden te combineren, kan je in sommige gevallen een lagere prijs bekomen. De prijs schommelt in dit geval rond de 100 à 150€.

Naast het reinigen van de schoorsteen zijn er nog een aantal andere diensten die de prijs kunnen doen oplopen. Zo bieden sommige schoorsteenvegers ook een camera-inspectie aan, waarbij men met een camera in de schouw kan kijken of er lekkages zijn aan de binnenkant. De prijs van een camera-inspectie van de schoorsteen schommelt rond de 100€.

Verlaagd BTW-tarief van 6%

Voor het reinigen van een schoorsteen kom je in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van de gebruikelijke 21% BTW. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Gratis offertes voor het vegen van de schoorsteen

Laat je schoorsteen dus vegen door een erkende firma, om risico's en vervuiling te vermijden. Je krijgt bovendien een attest van deze firma, om te bewijzen dat je volledig in orde bent.

Geen zin of geen tijd om zelf een schoorsteenveger te zoeken? Wij doen het voor jou. Geef via onderstaand formulier aan wat je precies wenst uit te voeren, en wij gaan voor jouw op zoek naar geschikte specialisten. Zij leggen je vervolgens elk een gratis offerte op maat voor.

Alle offertes zijn volledig gratis en zonder enige verplichting.


dakreinigers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Dak ontmossen: Hoe ga je te werk?
Reinigingsfirma's in uw buurt
Ontdek onze blog